Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

28 Септември 2020 г.
Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

В последната седмица редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни, заради динамичната  епидемиологичната обстановка с Covid-19. Вижте подробностите:

Словакия взе решение да извади България от списъка с рисковите държави по отношение на пандемията от COVID-19. След 18 септември за пристигащите от България не се изисква негативен PCR тест, нито карантина.

Гърция удължава срока на действие на въведените временни ограничения за сухопътните, морските и въздушните пътувания до странатав периода от 00:01 ч. на 16.09.2020 г. до 23:59 ч. на 30.09.2020 г. Основните мерки, засягащи българските граждани, са задължително попълване на PLF и представяне на QR код при влизане в страната, както и задължително представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19 по метода PCR. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с МПС, самолет или плавателен съд. За шофьори на тирове изискването за PCR тест не се прилага, но е запазено ограничението в камионите, преминаващи през ГКПП Илинден – Ексохи,в кабината да бъде само водачът.Министерството на външните работи припомня, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през следните гранични контролно-пропускателни пунктове на Гърция: Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

Литва въведе нови условия - от 15 септември всички пътуващи за Литва лица се задължават да се регистрират на страницата на Националния център за обществено здраве на Литва, като попълнят онлайн формуляр (на литовски, руски или английски език). След попълване на формуляра се генерира QR код, чието представяне ще бъде изискано като условие пътникът да бъде допуснат до превозното средство, независимо от начина на транспортиране (по въздух, вода или суша). Също така, от 14 септември отпадна задължителното изискване за 14 дневна самоизолация на пристигащите от България.

Република Южна Африка (РЮА) отваря международните си граници от 1 октомври т.г. Влизането в страната ще бъде позволено през определен брой сухопътни гранични пунктове, а за международните полети - на три от международните южноафрикански летища: О. Р. Тамбо - Йоханесбург, Кейптаун и Дърбан. От всички пристигащи ще се изисква да представят отрицателен PСR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в РЮА. В противен случай, лицето ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина за негова сметка. Също така, от всички пристигащи граждани, ще се изисква инсталиране на мобилно устройство на безплатна South Arica Travel App.Извънредното положение в  РЮА е удължено до 15 октомври, т.г., а вечерният час ще бъде от 0 до 4 ч.  Препоръчва се на всички потребители на „смарт“ мобилни устройства инсталирането безплатна Covid Alert South Arica App.

Към  момента българите могат да пътуват без ограничения едва до  5 европейски държави, показва справка в Ситуационния център на МВнР. Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия.

Напомняме, че:
В момента Германия е обявила за рискова зона област Благоевград.

Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от "зелената" в "оранжевата" зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места има препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нареди и Турция.

В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова. Сънародниците ни, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в "червената зона". Това обаче не важи за пътуващите със самолет.

От 1 септември Унгария затвори границите си за чужди граждани.

Италия също удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Карантина и PCR ще са ни необходими за шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка.

От 10 септември тази година, правителството на Малдивите изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език, който да е правен 72 часа преди отпътуването.

При пътуване до щата Ню Йорк българите подлежим на 14-дневна карантина.

Източник: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101343013/aktualno-patuvane-izvan-balgaria-v-uslovia-na-covid-19

Новини

21
Октомври
2020
Българските туристи се наслаждават на слънчеви дни, плаж и интересни екскурзии в Тунис
Живакът в петък ще доближи близо 30 градуса, сочи прогнозата – чудесно време за релакс през есента и разглеждане на забележителностите в африканската държава.Още при пристигането си нашенци са се убедили на летището и в хотелите, където са н...
20
Октомври
2020
„България Еър“ стартира промоционална кампания с ексклузивни цени и гъвкави условия по директните си международни полети
Националният превозвач „България Еър“ предлага поредна приятна изненада за пътниците си. От 15-и до 31-и октомври еднопосочните билети по всички директни международни дестинции на авиокомпанията са на промоционално ниски цени ...
19
Октомври
2020
Новото летище в Берлин отваря на 31 октомври, полетите на „България Еър“ от и до аерогарата започват от 8 ноември
Новото летище в Берлин планира да отвори врати на 31 октомври 2020 г. От 8 ноември всички полети на „България Еър“ до и от Берлин ще се изпълняват от новото централнo летище Бранденбург „Вили Бранд“ (BER). С три тер...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах