Гърция актуализира здравните си протоколи за Лято ‘2021, ще има промяна при изхранването на туристите

15 Април 2021 г.
Гърция актуализира здравните си протоколи за Лято ‘2021, ще има промяна при изхранването на туристите

Гърция е готова с актуализирането на здравните протоколи, които туристическите обекти трябва да спазват при обслужването на туристи, за да се ограничи разпространението на коронавируса (Covid-19). Очаква се те да бъдат обявени в рамките на тази седмица, съобщи заместник-министъра на туризма на Гърция София Захараки.

ОФИЦИАЛНО ГЪРЦИЯ ЩЕ ОТВОРИ СВОИТЕ ВРАТИ ЗА ТУРИСТИ НА 14 МАЙ.

Здравните протоколи в гръцкия туризъм са разгледани и актуализирани след консултации между Министерството на туризма, Националната организация за обществено здраве (EODY), Министерството на здравеопазването, експертната комисия по Covid-19 и представителите на туристическия сектор.

Подобно на миналия сезон, както персоналът на хотела, така и гостите ще трябва да се придържат към редица правила за здраве и безопасност, за да ограничат разпространението на коронавируса. Правилата ще включват задължително носене на маска, избягване на ръкостискания, дистанция и следване на знаци (за да напомнят на клиентите да се отдалечават един от друг).

Ключовата промяна в сравнение с миналогодишните протоколи e относно начина на изхранване в ресторантите на хотелите с бюфети. Миналата година гостите на хотела нямаха право да се обслужват сами на бюфет. Така процедираха и болшенството от хотелите в България. Тази година обаче персоналът на хотела в Гърция ще бъде на повикване, за да осигури на гостите ръкавици за еднократна употреба, така че туристите да могат сами да си избират храна и да се обслужват. След като туристът стигне до края на бюфета, той трябва да изхвърли ръкавиците в близкия кош за боклук.

Друга разлика в сравнение с миналогодишните протоколи е във връзка влизането на гости, които не са настанени в хотелския комплекс. Миналата година на външните лица беше забранено да влизат в хотели, за да видят други гости или свои познати, дошли на почивка. Твърди се, че това правило е в процес на проверка и може да бъде отменено.

Конкретни насоки и здравни протоколи за безопасно пътуване с фериботи това лято също се очаква да бъдат обявени скоро от гръцкото министерство на корабоплаването, съобщи GTP. Според докладите не се очаква пътниците да представят отрицателен резултат от тест Covid-19 преди да се качат на ферибота.

Подобно на миналата година, пътниците ще трябва да попълнят въпросник за здравословно състояние (наличен в пристанищата или може да бъде изтеглен от уебсайт, който ще бъде обявен), преди да се качат на фериботите. Въпросникът може да бъде достъпен и в цифров формат тази година.

Пътната карта на министерството на туризма за откриването на гръцкия туризъм тази година включва пътници, влизащи само със сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест. Случайни тестове за Covid-19 също ще бъдат правени на граничните пунктове. Правителството обяви също, че ще постави ваксинацията на туристическите работници като приоритет. Туристите с установен коронавирус ще бъдат изолирани в карантинни хотели.

Източник: https://bgtourism.bg/14042021-greece-zdravni-protokoli/

Новини

13
Май
2021
Турция открива летният сезон на 1 юни
Турция се надява да започне официално туристическия сезон от 1 юни. Това ще бъде възможно, след като случаите на COVID-19 в страната намаляха, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, предава „Ройтерс". Южната ни съсед...
12
Май
2021
Винен уикенд, гарниран с гурме храни в Пловдив
Старият град на Пловдив очаква любителите на изтънчения вкус на седмото поредно дефиле „Вино и гурме”, което ще се проведе през двата почивни дни. В сенчестите дворове на възрожденските къщи винопроизводители и производители на храни щ...
11
Май
2021
Отчитат сериозен интерес на туристите към Велико Търново и Елена по празниците
Тази година в празничните дни Велико Търново и възрожденският град Елена са сред най-предпочитаните туристически дестинации у нас, съобщи БНТ. Оказва се обаче заради COVID пандемията хотелиери и ресторантьори посрещаха основно български турис...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах