Гърция обяви, че ще се отвори за посетители с 5 линии на защита срещу Covid-19

07 Април 2021 г.
Гърция обяви, че ще се отвори за посетители с 5 линии на защита срещу Covid-19
Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис заяви, че Гърция е изградила пет защитни линии срещу коронавируса (Covid-19), за да се отвори безопасно за туризъм тази година.

„Голяма част от мерките за безопасност от нашия план за туристическия сезон включват условията за влизане на пътници в Гърция“, каза наскоро министърът в интервю и се позова на петте защитни линии на Гърция.

Първа линия на защита
Входът ще бъде разрешен за пътници, които имат удостоверение, че или са били ваксинирани срещу Covid-19, възстановили се от коронавируса или имат отрицателен резултат от PCR тест.

Втора линия на защита
Гръцките власти ще извършат тестове за вземане на проби на туристи, пристигащи в Гърция от пазари, където наскоро са открити голям брой положителни случаи на Covid-19. Системата EVA на страната ще посочи кои пътници трябва да бъдат тествани при пристигане.

Трета линия на защита
Посетителите, които имат положителен тест за Covid-19, веднага ще влязат в карантина и след това ще се подложат на тест (PCR) за коронавирус.

Четвърта защитна линия
Гърция има редица общи правила за безопасност, които включват задължително носене на маски, социално дистанциране, ограничения в ресторантите, в автобусите, по време на обиколки и т.н.

Пета линия на защита
Туристите ще бъдат задължени да спазват същите правила като гърците. Ако има задължение за маска за гръцки граждани, същото ще важи и за туристите, независимо дали са били ваксинирани или не.

По време на интервюто министърът каза, че правителството поставя ваксинацията на работниците в гръцкия туристически сектор като приоритет. Според Теохарис туристическите работници ще бъдат ваксинирани веднага след възрастните и високорисковите социални групи. Очаква се Гърция да отвори официално за туристи на 14 май. Както миналата година, всички туристически обекти ще следват строги здравни протоколи.

„Опитваме се да създадем ясни и конкретни условия, така че туристическият пазар да може да се адаптира незабавно и лесно. За Европа и някои пазари с висока степен на ваксинация искаме да отворим още в средата на април. По-нататъшното развитие на отварянето за туризъм зависи от пазара и доколко индустрията е готова … Откриването не зависи от търсенето, което обикновено се случва, а от това кога ще бъдем готови“, каза Теохарис пред Frankfurter Allgemeine Zeitung и публикувано в GTP.

Гръцкият министър също спомена, че ще бъде по-лесно да удължите туристическия сезон заради големия брой ваксинирани до тогава.

Източник: https://bgtourism.bg/06042021-greece-tourism-summer2021/

Новини

16
Април
2021
Гърция отменя карантината за пътници от 32 страни, включително и за българи
Гърция вдига карантинните правила за пътници от 32 държави, но туристите трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщава БГНЕС, цитирайки „Гардиън“. От следващата седмица гражданите на Европейския...
15
Април
2021
Гърция актуализира здравните си протоколи за Лято ‘2021, ще има промяна при изхранването на туристите
Гърция е готова с актуализирането на здравните протоколи, които туристическите обекти трябва да спазват при обслужването на туристи, за да се ограничи разпространението на коронавируса (Covid-19). Очаква се те да бъдат обявени в рамките на тази се...
14
Април
2021
Израел отваря за ваксинирани туристи
Израел ще позволи на ваксинирани групи чуждестранни туристи да влизат в страната от 23 май, се казва в съвместно изявление на министерствата на здравеопазването и туризма. „Министърът на туризма Орит Фаркаш Хакоен и министърът на здравеоп...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах