Красивите Дунавски градове: Русе и околности - 2 дни, автобусна екскурзия

Автобус

София – с.Иваново – Русе - Басарбоски Манастир – с. Червен – София

2 дни / 1 нощувка
Цена от: 139.00 лв.
Дата на тръгване Цена Резервирай
29.05.2021 139 лв. РЕЗЕРВИРАЙ

 • ПРОГРАМА
 • ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
 • ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
 • ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Красивите Дунавски градове: Русе и околности 
Автобусна екскурзия
Дата: 29.05 - 30.05.2021
2 дни/ 1 нощувка с вкл. закуска


Акценти и посещения:
Програма: 
 
1 ден: София - с.Иваново - Русе
Отпътуване в 06:30 ч. от София за Русе. Посещение и разглеждане на Ивановски скални манастири, кратка спирка за снимки и разглеждане на Беленския мост – моста на Кольо Фичето над р.Янтра край Бяла. Пристигане в Русе около 14.00 часа. Пешеходна разходка с професионален екскурзовод около 2 часа. Свободно време. Настаняване в хотел Кристал или подобен. Нощувка.
*Поради натоварената програма не се предвижда спиране за обяд в заведение. Препоръчваме ви лека храна във вид на сандвичи.

2 ден: Русе – с. Червен – София
Закуска в хотела. Отпътуване за с. Червен. Кратко спиране и посещение на Басарбовския манастир. Продължаване към с. Червен, общ.Иваново. Посещение на средновековния град и крепостта Червен. Продължаване към София с почивки на подходящи места за спиране на туристи. Пристигане в София след 20.00 часа.
 
Пакетна цена 2021 (при група от мин. 24 туристи):
Настаняване Цена
Възрастен в двойна стая  139 лв. 
Възрастен в единична стая 164 лв. 

Хотел по програмата: 
​Хотел Рига, Русе
Цената включва:
 • Транспорт с автобус – 49 места (50% заетост) при пълно спазване на епидемичните мерки
 • 1 нощувка със закуска
 • Екскурзоводско обслужване от начало до край на програмата
 • Пешеходна разходка с професионален екскурзовод на Русе
 • Екскурзоводски беседи в посещаваните обекти – Ивановски скални църкви, Крепостта Червен
Цената не включва:
 • Разходи от личен характер
 • Входни билети за посещаваните обекти, които се заплащат на място лично
 • Ивановски скални църкви- редовен билет 5 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 2 лв. 
 • Крепост Червен – редовен билет 3 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв. 
Условия на резервацията:
 • Депозит 20 лева при записване
 • Доплащане до пълната сума 15 дни преди датата на пътуване
 • Записване: подписване на стандартен информационен формуляр
 • Срок за записване: до изчерпване на местата. Предвиждат се 50 % заетост на местата в автобуса - по един турист на две седалки. Местата в автобуса се заемат по реда на записването.
 • Задължително спазване на предписаните от МЗ и НОЩ мерки за безопасно пътуване (маски, дистанция, хигиена)
 • Ще ви уведомяваме своевременно  в случай на промени в условията, съгласно противоепидемиологичните мерки на МЗ и НОЩ
Полезна информация:
Скалният манастир-лавра “Св. Архангел Михаил” при с. Иваново е разположен в долината на р. Русенски Лом, недалеч от с. Иваново. Той е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър (1331-1371) и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІ V векове. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІ V в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. “Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения.
 
Археологически резерват „Средновековен град Червен“. Това е най-значимият средновековен български град през 14 век в Североизточна България. В Червенград имало болярин и митрополит, силно били развити занаятите и търговията. Личат останките от външния, неукрепен град и масивните зидове на вътрешния град. Открояват се болярски замък в центъра, митрополитска църква, щерни за вода. По главната улица личат застроените някога плътно една до друга къщи – отдолу с дюкяни, над тях жилища. Градът има 11 църкви, край него в скалите са множество манастири. Най-внушителна е кулата-стражница – многоетажна, висока 12 метра. По нейно подобие е възстановена така наречената Балдуинова кула на Царевец в Търново. В Червен са открити две водочерпателни съоръжения. Може да се посети това от южната страна на крепоста, долу до реката, където каменна стълба в тунел води до подземен карстов извор. От него хората се снабдявяли с вода през размирни времена, по време на дълги обсади. След османското нашествие през 1388 г. Червен постепенно запада, тъй като градът губи стратегическото си военно положение.
 
Манастир на Свети Димитър Басарбовски до село Басарбово – намира се на 12 км. от град Русе. Според предания селото получило името на Иванко Басарба – тъст на цар Иван Александър. Той имал владения по тия места, затова дарил средства за скален манастир, около който възникнало селото.  Според легендата Димитър бил обикновен пастир. Един ден, докато пасял селската чарда, стъпкал птиче гнездо. Това се смятало за голям грях и, за да го изкупи, Димитър станал монах и до края на дните си живял усамотено и праведно. След като предал Богу дух, придошла вода и отнесла тялото му в реката. Когато извадили мощите му започнали да се случват чудеса - Свети Димитър лекувал и пазел селото от градушка. Веднъж дошли боляри от Влашко и пожелали да отнесат мощите със себе си, но светецът им дал недвусмислен знак – първо се строшила колата, с която пътували, а после сандъкът с мощите се търкулил и се спрял на речната тераса. На първото място селяните побили голям камък - около него е селското гробище, а на второто място построили селската църква. Край нея е издигнат паметник на загиналите войници от селото. Манастирът се намира на 2 км. източно от селото. Оттук по време на руско-турската война през 1769 г. ген. Салтиков взел мощите на светеца, а по молба на българите от Букурещ ги оставил на съхранение във Влашко. Пазят се в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена“ в румънската столица. По време на Първата световна война, когато Букурещ е окупиран от български и германски войски, няколко български войници от русенските села правят опит да донесат мощите на светеца на българска земя, но са заловени и опитът пропада. През 19 век манастирът запустява, но през 1937 г. монахът Хрисант го възстановява. Църквата, намираща се високо в скалата, има дървен иконостас от по-ново време, но устройството й и килиите около нея дават представа за някогашните скални манастири. По пътека, водеща към дъното на манастирския двор се стига до изсечени в камък стъпала, а оттам до другото крило на манастира – виждат се следи от килии и издълбан в скалата гроб - според специалистите там дълго време са пребивавали мощите на Свети Димитър Басарбовски.
 
 Църква „Света Троица“, най-старата църква в Русе, построена е през 1632 г. Тя е вкопана в земята трикорабна псевдобазилика с външни размери 15,60 х 31,20 м.  В преддверието на храма се намират гробовете на четирима Доростоло-Червенски архиереи - Григорий, Василий, Михаил и Софроний. От ляво и от дясно на стълбището на катедралата има два интересни надписа. Първият е надгробният камък на отец Данаил, който бил дългогодишен учител в килийното училище при метоха на църквата. Той починал през 1737 г. в Русе и бил погребан в църковния двор, но признателните му ученици взидали надгробния му камък в църковния зид през 1764 г. От дясно на стълбището се намира другият надпис. Той също е издълбан върху гранитна плоча и съобщава за преустройство на църквата от 1764 г.  Камбанарията е с височина 19 метра, тя е шестоъгълна и е иззидана от дялани камъни, взети от разрушената крепостна стена на Русчук. Има пет камбани. Около храма „Света Троица“ се е намирало старото християнско гробище на града. Запазени са няколко надгробни паметника – един от тях е вграден в тротоара до камбанарията. Непосредствено до стените на камбанарията има два паметника, свързани с Кримската война. Те са на английски офицери, загинали при изтласкването на руските войски от Гюргево. Тъй като англичаните са воювали на страната на турците, след Освобождението паметниците са забравени и вероятно тези в Русе са единствените запазени у нас.

По смисъла на чл. 97 от Закона за туризма за задължителна застраховка “Отговорност на туроператора”, „РАД-ФЕСТА“ ЕООД  има сключена застраховка № 03700100003037/ 07.01.2022 г. “ЗД Евроинс“ АД, бул. „Христофор Колумб“ 43.
Фирма „РАД-ФЕСТА“ ЕООД Ви уведомява, че всички туристически програми и цени, публикувани в интернет пространството са с информационна и рекламна цел. Достоверна и окончателна цена и програма се счита тази, която е предоставена в офиса на фирмата и в бюрата на нейните партньори и при сключване на потребителски договор за конкретна резервация или пътуване с туристически пакет.
Посочените цени са валидни само за посочения празничен период и отменят всички останали оферти на хотела.
Фирма „РАД-ФЕСТА“ ЕООД Ви уведомява, че може да има случаи на публикувани две и повече рекламни оферти за даден хотел, чиято политика е стимулиране на продажбите за определени периоди. Такава рекламна оферта задължително указва периода на валидност и не може да се тълкува, че е подвеждаща информация спрямо публикувана оферта за редовните цени през цялата година.
Оферта № Е403


Още екскурзии България

Новини

13
Май
2021
Турция открива летният сезон на 1 юни
Турция се надява да започне официално туристическия сезон от 1 юни. Това ще бъде възможно, след като случаите на COVID-19 в страната намаляха, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, предава „Ройтерс". Южната ни съсед...
12
Май
2021
Винен уикенд, гарниран с гурме храни в Пловдив
Старият град на Пловдив очаква любителите на изтънчения вкус на седмото поредно дефиле „Вино и гурме”, което ще се проведе през двата почивни дни. В сенчестите дворове на възрожденските къщи винопроизводители и производители на храни щ...
11
Май
2021
Отчитат сериозен интерес на туристите към Велико Търново и Елена по празниците
Тази година в празничните дни Велико Търново и възрожденският град Елена са сред най-предпочитаните туристически дестинации у нас, съобщи БНТ. Оказва се обаче заради COVID пандемията хотелиери и ресторантьори посрещаха основно български турис...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах