Пролет в Прага и Дрезден 2024 – самолетна екскурзия

Самолет

Прага, Чехия

5 дни / 4 нощувки
София – Прага – *Дрезден – *Карлови Вари и Пилзен - София
Цена от: 1216.00 лв.
Дата на тръгване Цена Запитване
30.04.2024 от 1216 лв. запитване


 • Описание и програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Други

Златна пролет в Прага и Дрезден 2024
Защо я наричат ‘’Златна Прага’’ ? Защо я наричат ‘’стара Прага’’? Защо я наричат музей на открито? Защо я наричат Европейска столица на бирата? Защо целогодишно се провеждат множество различни фестивали?
Отговор на тези и много други въпроси ще намерите с нашата самолетна екскурзия

ПРАГА –  ДРЕЗДЕН – КАРЛОВИ ВАРИ
Дата: 30.04.24- 05.05.24


Програма:

1 ден – 30.04  - София - Прага
08.20 часа. среща на летище София – Терминал 2.  Излитане за Прага в 10.20  часа  с редовен полет на България Еър FB 302. Кацане в Прага в 11.20часа. Първа среща със  Стара Прага – манастира Страхов, площад “Храдчани” с Пражката крепост, църквата „Лорета”, Катедралата “Свети Вит” – мястото, където са били коронясвани пражките владетели, Старият Кралски дворец – седалището на принцовете и кралете, “Карловия мост” (той е най-старият, най-известният и най-пищният запазен мост над Вълтава, построен през 1357 г., по времето на крал Карл Четвърти, а на него има 30 барокови статуи, подредени от двете му страни, една от които на Светите братя Кирил и Методи). Не пропускаме и  Часовниковата кула с въртящите се, на всеки кръгъл час фигури  на площад Старе мeсто и сградата на Кметството. Свободно време, което ви предлагаме да запълните с посещение на Еврейския квартал, Златната уличка (на нея освен къщата, в която е живял Франц Кафка, се намират и колоритните жилища, в които са живели алхимици, търсещи еликсира на вечната младост и магичния камък на мъдростта) или Историческия музей, намиращ се в горната част на Вацлавския площад. Настаняване в хотел с  централно разположение на пешеходно разстояние от култови за града забележителности и площади . Нощувка.

2  ден – 01.05  -  Прага – Дрезден
Закуска. Свободно време или пожелание с допълнително заплащане 145 лева еднодневна екскурзия до Дрезден -  главен град на област Саксония. Най-зеленият град на Германия, често наричан „Флоренция на Елба” е много повече от музей на открито. Пешеходна разходка  в централната част на града и   комплекса Цвингер, Оперния площад, Кралската катедрала, катедралата Фрауенкирхе. Свободно време и възможност за посещение на музеи – бароковия дворец „Цвингер”, прочут с Музея на порцелана, Оръжейния музей и една от най-богатите картинни галерии в света, известна с шедьовъра на Рафаело – „Сикстинската Мадона”, съкровищницата “Зелените сводове” /входните такси на музеите не са включени в цената на тура/. Връщане в Прага. Нощувка
 
3  ден – 02.05  -  Карлови Вари
Закуска. Свободно време или провеждане на еднодневна екскурзия с допълнително заплащане 130 лева до  Карлови Вари. Магията на Карлови Вари се крие в романтичните планини, осеяни с ароматни гори, в пътеките, разкриващи живописни панорамни гледки, в многобройните фестивали (от 1946 г. се провежда Международен филмов фестивал) и концерти, в производството на традиционните за града ликьор („Бехеровка”), кристал, порцелан и минерална вода („Матони”) и разбира се, в архитектурните шедьоври, приютили многобройните минерални извори. Разположен в живописната долина на река Тепла, сред зелен пояс от гори, вече шест столетия той разкрива своите неизчерпаеми възможности за възстановяване на здравето и за приятен отдих. Легендата за възникването му разказва, че бягащ от ловците елен завел германския император и чешки крал Карл IV до горещ минерален извор. Той останал удивен от това чудо на природата и повикал най-добрите химици да установят състава на минералната вода. След това кралят дал на малкото тогава селище, наречено Вари (кипящ), привилегиите на кралски град и името си. Карлови Вари е град с благородническо име, в който балнеолечението е едновременно традиция и необходимост. В лековитите му води блаженство и вдъхновение са намирали велики личности като Казанова, Франц Кафка и Моцарт. Пристигане  в Прага привечер. Настаняване в хотел.                  

4 ден – 03.05 - Прага
Закуска . Свободно време или провеждане на пешеходна разходка с екскурзовод ‘’Пражките потайности’’ и еврейският квартал, включително кратък бирен тур.  Предложение за  круиз по Вълтава с обяд на блок маса
 ( напитките се заплащат отделно) ~ 130 лева  за 4 часа (при минимум 10 записани). Нощувка.
 
5 ден – 04.05 -  Прага
Закуска. Свободно време за посещение на музеи и
 
6 ден – 05.05 - Прага - София
Закуска. Освобождаване на стаите до 11.00 часа. Багажът се съхранява в багажно отделение на хотела. Сободно време. До 14.00 часа. Трансфер до летището. Полет FB 302 на България Ер за София в 17.20 часа. Каца на Терминал 2 в 20.15 часа.

Всички часове са посочени в местно време.
Графика на провеждане на екскурзиите може да бъде променен.

Пакетни цени 2024:
 

Препоръчани хотели:

Възрастен в двойна стая

Възрастен в единична стая

Хотел Duo 4*
https://www.hotelduo.cz/

1259 лв.

1659 лв.

Хотел  Arkada 4*
https://www.arkadahotel.cz
/Вацлавски площад –сърцето на града /

1390 лв.

1710 лв.

Хотел ILF
https://www.hotel-ilf.cz/

1216 лв.

1510 лв.

Цена за трети възрастен в двойна/ тройна стая и деца до 12 години по конкретна заявка.

Пакетната цена включва:
 • Самолетен билет София – Прага – София с България Еър с кетеринг на борда;
 • Трансфери от летище до хотел и обратно
 • Чекиран багаж до 23 кг, ръчен багаж до 7 кг
 • Летищни такси – 146 € включени в пакетната цена. YQ такса + всички дължими летищни такси към момента са на обща стойност: 146 EUR* *Таксите подлежат на промяна и са валидни към дата на издаване на билетите.
 • Посрещане и изпращане от местен екскурзовод на български език;
 • 5 нощувки със закуски в избрания хотел
 • Панорамна обиколка на Прага (~4 часа) с екскурзовод на български език;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
Цената не включва:
 • Входни такси за посещаваните обекти по туристическата програма
 • Слушалки по време на обиколката на Прага; (за информация 3 евро на ден)
 • Круиз по Вълтава с обяд на блок маса (напитките се заплащат отделно) ~ 130 лева за 4 часа (при минимум 10 записани)
 • Екскурзия до Карлови Вари – 130 лева ( при група мин 20 туристи)
 • Еднодневна екскурзия до Дрезден – 145 лева ( при група мин 20 туристи)
 • Доплащане за застраховка за лица над 70 год. – 15 лева
Забележка:
 • Допълнителните мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.:
 • Цената е валидна при минимален брой пътуващи: 20
Необходими документи за пътуване: валидна лична карта или задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на отпътуване;

Условия за записване: депозит 500 лева ; доплащане – 30 дни преди датата на отпътуване. Сключване на договор за организирано пътуване с обща цена.

ПОЛЕТНА ИНФОРМАЦИЯ
1  FB 301 G 30APR 2 SOFPRG HK20      2  1020 1120      
2  FB 302 G 05MAY 7 PRGSOF HK20      1  1720 2015      

МУЗЕИ В ПРАГА
 • Кралският дворец, в който днес се помещава седалището на чешкия президент, се намира на върха на хълма Храдчани. Първият строеж на това място е от IХ век и представлявал скромна дървена постройка, заобиколена от защитни ровове. В продължение на векове тя се обновява и разширява, което  прави архитектурата на двореца изключително разнородна. Сградата претърпява 4 реконструкции, а сегашният си вид дължи на Хабсбургите и най-вече на Мария-Терезия (1740–1780). Днес той е сред най-големите старинни замъци в света и заема площ от 7,28 хектара. Помещенията, разположени в него, заемат рекордните 260 000 кв. м. Стаите и залите са съединени с дълги коридори, които отвеждат към множеството черкви, към манастира, към кралските дворци, кули и дворове, разположени в комплекса на хълма.
 • Картинната галерия в Пражки Храд се помещава в някогашните конюшни на двореца. В основата й е колекцията на австрийския император Рудолф II от края на XVI век, която през следващите столетия е обогатявана. Днес тук са изложени произведения на италиански, немски, холандски и фламандски майстори. Посетителите могат да видят над сто изящни платна на Тициан, Веронезе, Тинторето, Гуидо Рени, Рубенс, Ханс фон Аахен, както и на чешки барокови майстори като Петер Брандъ.
 • Дворец Щернберг: Бароковият дворец е изграден по заповед на граф Вацлав Войтех фон Щернберг и съпругата му Клара фон Малцан. Планът за строежа е на Доменико Мартинели от края на XVII век. През 1811 г. Дружеството на приятелите на изкуството получава двореца от Леополд Щернберг и веднага започват реставрационни работи за превръщането му в изложбена сграда, които продължават  до 1819 г. Няколко пъти дворецът сменя собствениците си, докато през 1946 г. Националната галерия не започва да го използва и реновира. Музеят притежава колекции от антично гръцко,  римско и египетско изкуство, гръцки, венециански и руски икони, както и произведения на европейски художници от периода на Ренесанса и барока –  Ел Греко, Питер Брьогел, Рубенс, Рембранд, Ван Дайк, Тинторето, Гуидо Рени, Дюрер.
 • Националният музей се намира на един от централните площади на Прага – „Вацлавски намести”. Сградата му в неоренесансов стил е творение на архитекта Йозеф Шулц и е завършена през XIX век като символ на Чешкото възраждане. В наши дни националният музей приютява над 14 млн. експоната от естествената история, археологията, етнологията, нумизматиката и библиотечното дело. На първото експозиционно ниво е предствена историята и регионалната археология на Бохемия от Палеолита до Средновековието. Богата нумизматична сбирка показва еволюцията в  изсичането на монети през вековете. Тук се намира и една от най-забележителните петрографски и минераложки колекции в света, която събира повече от 10 000 образци на скали, минерали и скъпоценни камъни. Второто експозиционно ниво е посветено на зоологията. Представени са над 5000 животни (препарирани или техните скелети), характерни за фауната на Чехия.
 • Музеят на Алфонс Муха се намира в историческия център на града, на улица “Панска” № 7 и се помещава в бароковия дворец Кауниц. Той е посветен на творчеството на световно известния чешки художник в стил ар-нуво. Сред експонатите има картини, графики, афиши и скулптури, както и ценни предмети, свързани с живота Муха. По-голямата част от творчеството на художника е белязана от един основен мотив – красивите млади жени, с буйни дълги коси, облечени в ефирни облекла, ситуирани в обкръжение от цветя, които много художници по-късно взаимстват. Сред най-ценните експонати в музея са страници от скицника на Алфонс Муха от парижкия му период.
 • Музеят на Бѐдржих Смѐтана се намира в стария град, в непосредствена близост до Карловия мост. Създаден е през 1936 г. в елегантна неоренесансова постройка, бивша сграда на водна станция от 80-те години на XIX век. Той съхранява колекция от оригинални партитури, портрети, писма и някои лични вещи на композитора. Сметана е почитан от чехите не само като композитор и патриарх на чешката музикална култура, но и като пламенен патриот и общественик.
 • Музеят на Дворжак: се помещава от 1932 г. във Вила Америка, прекрасен бароков дворец от XVIII век, и представя живота и творчеството на чешкия композитор. Музейната експозицията включва уникална колекция от ръкописи и личната кореспонденция на Дворжак, негови вещи и музикални инструменти, документи за живота и творчеството му. Пази се и голяма част от библиотеката му. Музеят организира различни мероприятия – семинари, лекции, изложби, концерти, посветени на композитора. Той е важен център за научни изследвания, свързани с неговото творчество.
 • Музеят на Кафка: се намира в стaрата част на Прага, в родната къща на писателя. Постоянната експозиция включва всички първи издания на неговите творби, различни фотографии, ръкописи, дневници, кореспонденция и пр. Модерните мултимедии, 3-D изображенията и специален музикален фон създават автентичната атмосфера на неговите произведения. Музеят ще ви посрещне с модернистичните статуи на две мъжки фигури, които са в тон с творчеството на Франц Кафка, един от основоположниците на модерната литература.
МУЗЕИ В ДРЕЗДЕН
Голяма част от художествените богатства събрани в Дрезден са събрани в Държавни художествени колекции Дрезден. Те са обединени в различни колекции и се намират в различни сгради, които сами по себе си са също произведения на изкуството.
 • бароков дворец Цвингер от 18 век: В него се намира основно Галерията на старите майстори;
 • Албертинум и Галерия на новите майстори;
 • църквата „Хофкирхе“ също от 18 в.;
 • Католическата църква – катедралата „Фрауенкирхе“;
 • Дрезденски замък-резиденция и намиращите се него колекция Грюнес Гевьолбе, нумизматичен кабинет, гравюрен кабинет и оръжейна палата
 • Дрезденска оръжейна палата – намира се в Дрезденския замък-резиденция;
 • Опера Земпер;
 • Тераса на Брюл;
 • Музей на транспорта;
 • Военно-исторически музей;
 • Златния конник;
 • Йенидже – промишлена сграда с уникална архитектура;
 • Шествие на князете (Княжеска процесия) – знаменито настенно пано от майсенски порцелан. Създаден 1904 – 1907 г. То е най-голямото порцеланово пано, съставено от 25 хиляди положени плътно плочки, като на него е изобразена тържествена конна процесия, отразяваща хилядолетната история на управляващия в Саксония княжески дом Ветини. Намира се на външната стена на галерея „Дългият ход“
По смисъла на чл. 97 от Закона за туризма за задължителна застраховка “Отговорност на туроператора”, „РАД-ФЕСТА“ ЕООД  има сключена застраховка № 03700100004802/ валидна до 07.01.2025 г. “ЗД Евроинс“ АД, бул. „Христофор Колумб“ 43.
Фирма „РАД-ФЕСТА“ ЕООД Ви уведомява, че всички туристически програми и цени, публикувани в интернет пространството са с информационна и рекламна цел. Достоверна и окончателна цена и програма се счита тази, която е предоставена в офиса на фирмата и в бюрата на нейните партньори и при сключване на потребителски договор за конкретна резервация или пътуване с туристически пакет.
Цените са валидни само за посочения период и отменят всички останали ценови оферти, побликувани в сайта на фирмата.  
„РАД-ФЕСТА“ ЕООД предлага възможност за сключване на Застраховка „Отмяна от пътуване“ на застрахователна компания „Мондиал Асистанс“, която покрива разходите в случай на неочаквано възпрепядстване на пътуването от здравословен, служебен или семеен характер. Повече информация в офиса на фирмата или застрахователя АВП П§Ц С.А (клон България), София, Бул. Цар Борис III, 19Б, ет.12, тел.+359 2 995 1843. Застраховката се сключва след като пътуващия се е запознал с общите условия на застрахователната компания.
Оферта № П1500


Още почивки Чехия

Новини

17
Април
2024
Varna Party Boats подготвя старта на сезон 2024.
Екипа организира круизи с фирмени партитa, презентации, тийм билдинг и др. на корабите Pinta Varna и Arabella – Варна. Крайбрежните круизи се извършват във Варненски залив или Варненско езеро в периода от 01 май до 30 октомври. Програмите по...
11
Май
2022
Нови правила и новини за пътуване, които трябва да знаете
Още държави свалят ограниченията за пътуване, Октоберфест се завръща, Гърция пуска нов скоростен влак Ако ви предстои пътуване или изчаквате отваряне на границите на мечтаната си дестинация, вижте по-важните промени в правилата за пътуване за н...
12
Ноември
2021
Травъл блогъри с фотоизложба от най-красивите места в България
Фотоизложба с уникални кадри, заснети от българските травъл блогъри ще популяризира родния туризъм в условия на пандемия. Авторите на 25-те фотоса са членове на  неправителствената организация ASTOM, обединяваща най-посещаваните бъл...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах