Силвия Думанова: Чехия привлича български туристи с богата история и легенди

20 Юли 2021 г.
Силвия Думанова: Чехия привлича български туристи с богата история и легенди

Пред Bgtourism.bg Силвия Думанова – лицензиран екскурзовод в Прага и Чехия

– Здравейте, г-жо Думанова! Днес Вие работите като лицензиран екскурзовод в столицата Прага и Чехия. Вие ли избрахте тази интересна професия или тя Вас?
– Професията екскурзовод е изключително интересна и ако не се върши с желание и любов просто няма смисъл. Към тази професия ме насочи моя добра позната – отначало като хоби, но я направих моя професия, след като родих третото си дете. Изкарах задължителните курсове и изпити към Министерство на туризма и ето ме днес съм лицензиран екскурзовод.
– Кога и защо продължихте своя професионален път в една от най-красивите и привлекателни дестинации в света?
– Със семейството ми живеем в Чехия от 16 години. Влюбих се в Прага от първия ден, историята, която наднича от всеки ъгъл, катедралите, тесните улички в Стария град, шарените магазинчета, както и в културния живот, който е целогодишно и разбира се социалната политика, здравеопазването, образованието, което децата ни ще получат …
– Последната година бе изключително тежка за туристическия бранш. Каква подкрепа получиха екскурзоводите в Чехия, за да съхранят своята дейност? Каква е ситуацията в момента с Ковид-19 в страната и какви мерки се вземат, за да може Вие пълноценно днес да посрещате туристи и да извършвате вашата професия?
– Де факто от март 2020 г. туризъм почти няма, но всеки който е плащал данъци, здравни и социални осигуровки получаваше всеки месец компенсационен бонус. Към днешна дата туризма лека-полека се завръща, надали някой е очаквал това да се случи веднага. Музеите и галериите са отворени, но задължително се влиза с маска и има ограничения при броя на посетителите.
– Как протича един Ваш ден като лицензиран екскурзовод?
– Дните ми преди март 2020 и сега са доста различни. Преди – отговаряне на имейли, разговори с хотели , разходки с туристи. Сега сме в очакване на туристите, групи почти няма, все по–често са индивидуалните туристи (семейства, приятели), самият туризъм се променя, хората сами си организират пътуванията, купуват си самолетните билети, запазват хотел, правят си маршрут за деня по информация, която са прочели в интернет.
Много често обаче още от ден първи туристите се сблъскват с някакви проблеми и тогава се обаждат на някой местен екскурзовод и екскурзията им става далеч по–приятна. Все пак съвсем различно е професионалист да те разходи, да те заведе в добро заведение, да ти организира за кратко време да видиш възможно най–много забележителности, при това да чуеш и интересни факти за тези места.
Да се върнем към въпроса. Чехия и в частност Прага има много богата история и много легенди, винаги има какво да се научи, сега по време на лятната ваканция с децата се опитваме да наваксаме с пътувания из Чехия, да видим някой музей, фестивал, нещо ново и нещо, за което все не сме имали време, а като се има предвид, че от декември 2020 до май 2021 бяхме в тотален локдаун, сега просто се наслаждаваме на свободата да пътуваме.
– Кои са най-запомнящите се и интересни случаи по време на Вашата практика?
– Обичам я тази професия! До последно не се знае с какви хора ще се срещнеш и ще прекараш следващите 3-4 часа. Разменяме си предварително няколко имейла, евентуално телефонен разговор и все пак отивайки към мястото на срещата нямам идея с кой ще бъда. Много бързо трябва да им спечеля доверието, много бързо трябва да махна невидимата стена между нас, все пак се познаваме от 10 мин.
Трябва да задържа вниманието им, да им е интересно!
Случки много, все по-често имам една категория туристи, които са ми адски любими, възраст около 50-60 г., екскурзията им е подарък от децата, младите са организирали всичко – транспорт, хотел, три дни екскурзовод. Взимам ги сутрин от хотела и до вечерта съм с тях – тези хора са толкова страхотни, така се забавляват, толкова са любознателни – като малки деца, постоянно снимат и пращат снимки на децата си.
Най–вълнуващо обаче е, когато водя танцови фолклорни състави, често в Прага има такива фестивали за фолклорна музика и танци – през цялата разходка из Прага се пее и танцува, случвало ми се е да отидем на Трети двор на Пражкия замък и целия танцов състав от близо 40 души да извие хоро, пускат музиката през телефон и започват… Ами не само аз се вълнувам при тази гледка, няма да обяснявам как веднага всички туристи от цял свят се събират да гледат, да ръкопляскат…
– Чехия не е много голяма държава, но има изключително много красиви места и много забележителности. У нас основно е известна столицата Прага като туристическа дестинация, но съм убеден, че българските туристи могат да преоткрият още много красиви места заради природата, кулинарията, архитектурата, събитията… Кои утвърдени и нови дестинации препоръчвате?
– На първо място Карлови Вари за здравен и културен туризъм, абсолютно винаги го препоръчвам – трябва да се отиде и да се види. Кутна Хора, костницата Седлец, църквата „Св. Варвара“, Чешки Крумлов, замъка Хлубока, Зоологическата градина в Прага и Двур Кралове. Много , много интересни места има из Чехия, да Прага е Златна Прага, но и извън нея има какво да се види!

Източник: https://bgtourism.bg/16072021-silviya-dumanova-ekskurzovod-praha-chehia/

Новини

29
Юли
2021
Разходка по улица МоМА в сърцето на Средна гора
Старо Железаре отдавна се слави като арт село, превърнало се в част от един мащабен художествен проект. Тук просто можеш да паркираш колата на мегдана и да се потопиш в един сюреалистичен свят, в който невъзможното се материализира върху стените н...
28
Юли
2021
България популяризира туризма си сред скандинавците
Журналисти, блогъри и инфлуенсъри от Дания, Норвегия, Швеция и Финландия бяха у нас на опознавателен тур, организиран от Министерството на туризма, съобщава пресцентърът на ведомството. Туровете имат за цел да популяризират страната ни като сиг...
27
Юли
2021
Авиокомпания „Россия“ ще започне да изпълнява полети до България от 31 юли
Авиокомпания „Россия“, част от групата на Аерофлот, възобновява своите полети до България, съобщава сайтът на авиопревозвача. Полетите от Санкт Петербург до любимия сред руснаците град Бургас ще се извършват четири пъти седмично &...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах