Силен туристически интерес към мечешкия парк и други обекти в общината отчитат в Белица

30 Октомври 2020 г.
Силен туристически интерес към мечешкия парк и други обекти в общината отчитат в Белица

Силен туристически интерес към Парка за танцуващи мечки отчитат в Белица. През настоящата година, минала под знака на епидемията от коронавирус и по-затворения начин на живот, потокът от туристи не е намалял, каза за БТА управителят на парка Димитър Иванов. По-малко са били чуждестранните туристи, но за сметка на това интересът от страна на българите се е увеличил значително, допълни той. Очакванията са до затварянето му на 1 декември паркът да продължи да привлича туристи.

ПАРКЪТ ЗА РЕАДАПТАЦИЯ НА ТАНЦУВАЩИТЕ МЕЧКИ КРАЙ БЕЛИЦА Е ПЪРВИЯТ ПО-ГОЛЯМ ОБЕКТ, КОЙТО ПРИВЛИЧА ХОРА ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА КЪМ ВИСОКОПЛАНИНСКОТО ГРАДЧЕ.

Той отваря врати през 2000 година с цел да осигури на танцуващите мечки естествена среда и защитено място за спокоен живот. Това дава възможност на местните хора да започнат да мислят в посока развитие на туризма, което постепенно успява да превърне високопланинската община в туристическа дестинация.

Първите опити да заработят къщи за гости са в годините след като мечешкият парк отваря врати. През 2009 година местното читалище работи по проект, свързан с популяризиране на културно-историческите и природни дадености на Белица. По това време има четири къщи за гости, разказа секретарят на читалището Мая Падарева. Очакванията на хората за развитие на туризма в онзи момента не се оправдават и повечето затварят врати. Остава да работи само една от тях. Сред причините е лошото инфраструктурно състояние на общината. Пътищата в Белица не са асфалтирани от 70-те години на миналия век, а обществените сгради са били занемарени, разказа Мая Падарева.

Ситуацията се променя през 2015 година, когато новото общинско ръководство се заема с задачата да превърне Белица в модерна европейска община, по примера на много други общини в региона и в страната.

ИНВЕСТИЦИИТЕ В ИНФРАСТРУКТУРНИ ОБЕКТИ В ОБЩИНАТА ОТТОГАВА ДО МОМЕНТА СА ЗА НАД 15 МИЛИОНА ЛЕВА, каза за БТА кметът на Белица Радослав Ревански. Те са насочени както към общинския център, така и във всяко едно от населените места.

Асфалтирани са десетки улици, включително и най-отдалеченото населено място в общината – Орцево, което е и най-високоразположеното село в България. От няколко години то също се превръща в туристическа дестинация.
Инвестициите в инфраструктура и създаването на условия за реализиране на бизнеса водят до отварянето на редица туристически обекти в общината. Един от най-новите е високопланински увеселителен парк, който е и първият в страната. За търсачите на силни усещания от тази година в живописната местност на Белица има и парк за пейтбол.

Отворили са врати заведения за хранене с атракции, малките населени места се насочват към развитие на селския туризъм, а за любителите на природата има няколко маркирани туристически пътеки.

С тези инвестиции са осигурени и стотици работни места за местните хора. По данни на общината през 2015 година безработицата е била над 60 процента, а в момента е около 35. Кметът посочи като причина и фактът, че настоява фирмите, които работят по обществени обекти на територията на Белица, да назначават местни хора.

Сред основните проекти за развитие на туризма в общината е ВЪЗРАЖДАНЕ НА ЗИМНИЯ КУРОРТ СЕМКОВО.

Сега се ремонтира пътят до него, но за да може курортът да се развие, трябва да се промени статутът му и от държавен горски фонд да стане общински, посочи Радослав Ревански. Съоръженията там са изградени преди повече от 50 години. Въпреки това, по данни на общината, мястото се посещава от повече от пет хиляди туристи годишно. Инвеститори, които имат готовност да вложат средства в курорта не липсват, а стигне ли се до обновяването му, това ще е още един голям обект на територията на общината и една голяма възможност за местното население, посочи общинският кмет.

Източник: https://bgtourism.bg/27102020-silen-turisticjeski-interes-mecheshki-park/

Новини

23
Ноември
2020
Туристи от цял свят подсилват имунната си система на 90 км от София, все повече българи преоткриват уникалните свойства на минералната ни вода
Туристи от далечни държави като Китай, Съединените щати и Израел са едни от редовните посетители на единствения петзвезден хотел в Кюстендил и региона – Медикъл Спа хотел „Стримон  Гардън“, който се намира на 90 км от столиц...
20
Ноември
2020
Галъп: Близо 600 000 българи планират зимна почивка
Близо 600 000 от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Това показва проучване по телефона, направено от „Галъп интернешънъл“, сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния ту...
19
Ноември
2020
„България Еър“ пуска повече полети до Амстердам и Лондон по коледните и новогодишни празници
Коледните и новогодишни празници са специално време за всички. Ето защо националният авиопревозвач „България Еър“ ще осигури на пасажерите си повече възможности да се съберат с любимите си като увеличи броя полети между София и две от ...

Дестинации

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах